Placki kukurydziane mogą być spożywane o dowolnej porze. W zależności od tego, z którymi dodatkami je podamy, sprawdzą się w charakterze jednego z dań obiadowych, jako pożywne śniadanie czy lekka kolacja.
Przeczytaj także: Placki z bananem. Wyjątkowy przepis na prosty deser
Przepis na placki kukurydziane. Potrzebne składniki
- 1 szklanka mąki samorosnącej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 2 puszki kukurydzy
- 1 szczypior
- 1 kostka sera feta
- 2 łyżki zimnego masła
- 1 duże, dojrzałe awokado
- średniej wielkości garść rukoli
Przeczytaj także: Przepis na pyszne placki z jabłkami. Gotowe w kilka minut
Przepis na placki kukurydziane. Sposób przygotowania
- Do dużej miski wsyp całą mąkę. W oddzielnym naczyniu ubij jaja z mlekiem, a następnie stopniowo dodawaj do mąki, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
- Odsącz kukurydzę z puszki, a ser feta drobno pokrusz. Umyj i posiekaj szczypiorek, dodaj i zmiksuj z pozostałymi składnikami.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło. Smaż placki partiami, przenosząc odrobinę ciasta za pomocą chochli, a następnie ostrożnie rozsmarowuj.
- Przekładaj placki z jednej strony na drugą, aż obie będą zarumienione i chrupiące. Wtedy możesz zdjąć je z patelni.
Przeczytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Gdy zużyjesz już całe ciasto, pora na przygotowanie placków do podania. Zanim przystąpisz do konsumpcji, posmaruj wierzch każdego z nich awokado i dorzuć kilka liści rukoli. Nie tylko poprawisz smak potrawy, ale także dostarczysz swojemu organizmowi cennych witamin.