Zastanawiając się nad plackami ziemniaczanymi, najczęściej mamy na myśli sposób na klasyczny wariant tego przysmaku. Tymczasem wystarczy kilka "niestandardowych" dodatków, aby okazało się, że mogą smakować o wiele, wiele lepiej.
Przeczytaj także: Pączki ze słonym karmelem. Modne ciastko na karnawał
Przepis na placki ziemniaczane – potrzebne składniki
- trzy duże lub cztery średnie ziemniaki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/4 kubka śmietany 18-procentowej
- pół cebuli dymki
- jajko
- pół szklanki startego sera dowolnego gatunku
- olej do smażenia
- opcjonalnie: łyżka białego cukru
Przeczytaj także: Nadziewane podudzia z kurczaka. Efektowne danie za grosze
Przepis na placki ziemniaczane – sposób przygotowania
- Starannie umyj i obierz ziemniaki, wycinając ciemne plamy. Tak przygotowane zetrzyj na tarce o małych oczkach. Po wszystkim odsącz nadmiar wody.
- Umyj, obierz i zetrzyj na tarce cebulę. Umieść ją w misce, dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz oraz starty ser. Dodaj przygotowane wcześniej ziemniaki, całość mieszaj, aż składniki się połączą.
- Rozgrzej olej na patelni, wylej tyle ciasta, żeby uzyskać małe placki. Przewracaj je co jakiś czas i smaż, aż obie strony dokładnie się zarumienią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przeczytaj także: Róże z faworków. Hit na karnawałowy bal
Twoje placki ziemniaczane są gotowe. Przed podaniem polej je śmietaną, jeśli lubisz potrawy w wersji "na słodko", dodaj odrobinę cukru.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.