Placki ziemniaczane cieszą się niegasnącą popularnością wśród Polaków. Nie tylko przygotowuje się je z łatwo dostępnych i lubianych wśród naszych rodaków warzyw, lecz także sam proces tarcia, a później smażenia nie nastręcza wielkich trudności. Tak jest również przy okazji wariantu z serem żółtym.
Przeczytaj także: Prosty przepis na fit placki cytrynowe
Przepis na placki ziemniaczane – potrzebne składniki
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- dwie szklanki startego żółtego sera
- olej do smażenia
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka mąki pszennej
- jajko
Przeczytaj także: Smakują jak niebo! Przepis na placki karmelowo-kawowe
Przepis na placki ziemniaczane – sposób przygotowania
- Umyj, obierz, a następnie zetrzyj ziemniaki na na tarce – użyj strony o dużych oczkach.
- W misce umieść wszystkie sypkie składniki i dokładnie je pomieszaj.
- Do sypkich składników dodaj jajka, dwie szklanki sera żółtego oraz starte wcześniej ziemniaki. Całość zmieszaj, aż produkty się połączą.
- Rozgrzej na patelni olej do smażenia. Przy użyciu łyżki lub innego adekwatnego akcesorium kuchennego rozprowadź nieco ciasta na patelni, formując je w kształt placka.
- Smaż placki, pamiętając, że od czasu do czasu należy przerzucać je na drugą stronę.
- Placki będą gotowe, kiedy obie strony staną się złocistobrązowe. Jeżeli masz wątpliwości, czy w środku dokładnie się usmażyły, możesz delikatnie odkroić kawałek i sprawdzić.
Przeczytaj także: Czeski sposób na śniadanie. Pyszne drożdżowe liwance
Jeśli dbasz o linię lub przesadziłeś z ilością tłuszczu, możesz odsączyć olej z placków przy użyciu ręczników papierowych. Ze względu na zawartość sera żółtego pasują do nich zarówno świeże warzywa, jak i keczup.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.