Kuchnia włoska to nie tylko pizza. Jednym z popularniejszych dań tego kraju jest polenta, która ma zarówno swoich sympatyków, jak i wrogów. Najbardziej posmakować może tym, którzy lubią masło i ser. Polenta świetnie smakuje sama w sobie, ale jest też doskonałym dodatkiem do włoskich klopsików z sosem pomidorowym.
Czytaj także: Przepis na najlepsze rydze. Sekret tkwi w...
Przepis na polentę. Składniki:
- 2 litry wody
- 300 g kaszki kukurydzianej
- 100 g masła
- 50 -100 g startego parmezanu
- 1 łyżka soli
- czarny lub kolorowy pieprz
Czytaj także: Przepis na najlepsze naleśniki. Sposób Magdy Gessler
Przepis na polentę. Wykonanie:
- W garnku zagotowuj wodę z solą
- Strumieniem wsypuj szybko kaszkę mieszając w tym czasie trzepaczką
- Mieszaj do zagotowania
- Zmniejsz gaz do minimum, gotuj około 50 minut mieszając co 3 minuty
- Na koniec dodaj masło, ser, dokładnie wymieszaj
Czytaj także: Sposób Magdy Gessler na idealne ciasto na pierogi
Polenta najlepiej smakuje podana ze startym serem na wierzchu. Jeśli masz ochotę, możesz na koniec dodać do niej przeróżne dodatki. Świetnie sprawdzi się tu podsmażona wcześniej cebulka z grzybami czy nawet sam czosnekPolena. Gęstszą polentę można również dodatkowo podsmażyć. Ulep z niej placuszki i smaż na rozgrzanym maśle. Smacznego!