To mniej znany sposób na zupę pomidorową. Danie wciąż jest proste w wykonaniu i świetnie smakuje. Gotową zupę można zblendować na krem i podać z twardym serem np. grana padano.
Przepis na zupę pomidorową. Potrzebne składniki:
- 2 puszki pomidorów
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- szczypta cynamonu
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- dwa ząbki czosnku
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- zioła prowansalskie
Czytaj także: Przepis na lody. Idealne na lato. Tylko 3 składniki
Przepis na zupę pomidorową. Sposób wykonania:
- Pomidory razem z odrobiną wody wlej do garnka
- Zagotuj pomidory, w tym czasie rozdrobniony w prasce czosnek podsmaż na oliwie
- Czosnek dodaj do gotujących się na średnim ogniu pomidorów, nie przykrywaj garnka
- Do pomidorów dodaj resztę przypraw i gotuj ok 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, pomidory powinny całkowicie się rozpaść i nie pozostawić żadnego kawałka, w razie potrzeby możesz dolewać odrobinę wody
Odrobina cynamonu wydobędzie najlepszy smak z pomidorów, jednak sam cynamon nie będzie w daniu wyczuwalny. To podobno sekret włoskich babć, które w gotowaniu pomidorów są mistrzyniami. Z gotowej zupy możesz zrobić delikatny krem za pomocą blendera.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl