Popapraniec to bardzo proste ciasto, do którego nie trzeba się przykładać. Jak sama nazwa wskazuje powinno być lekko "popaprane".
Czytaj także: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Popapraniec. Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki maku
Krem:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 4 łyżki cukru pudru
- słoik dżemu porzeczkowego (lub innego, który jest kwaśny)
- polewa czekoladowa
Popapraniec. Sposób przygotowania:
- żółtka oddziel od białek
- białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj do nich cukier, a następnie po jednym żółtku
- zmniejsz obroty miksera i wlej do masy olej
- do ciasta stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- ciasto podziel na 2 części: do jednej dodaj mak, a do drugiej wiórki kokosowe
- blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do i nakładaj oba ciasta naprzemiennie, tworząc "plamy".
- po wyłożeniu całego ciasta można je jeszcze delikatnie przemieszać patyczkiem, ale uważaj, aby nie zmieszać ich całkowicie
- ciasto wstaw do piekarnika i piecz temperaturze 180 st. C przez ok. 30 min (do suchego patyczka)
- ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu i wystudź
- masło utrzyj z cukrem i dodaj ostudzony budyń
- wystudzone ciasto przekrój na 2 (lub 3) blaty
- każdy z blatów posmaruj kwaśnym dżemem i przełóż masą budyniową
- wierzch ciasta polej polewą czekoladową
Zobacz także: Surówka z selera naciowego, kalarepy i jabłka. Doskonała sylwestrowa przekąska
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl