Do wykonania prawdziwej włoskiej carbonary potrzebujecie jedynie pancetty (podgardla), makaronu, jajek, pieprzu i sera. Czas jej przygotowania wynosi tyle, ile czas gotowania makaronu. Poniżej znajdziecie przepis na carbonarę dla 1 osoby.
Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Potrzebne składniki:
- 100 g pancetty
- 1 całe jajko, 1 żółtko
- Ser (parmezan, grana padano)
- 120 g spaghetti
- Świeży pieprz
Przepis na prawdziwą włoską carbonarę. Sposób przygotowania:
- Spaghetti ugotuj al dente
- W międzyczasie pancettę pokrój w kosteczkę
- Rozgrzej patelnię i przeżuć na nią pokrojone mięso. Smaż przez ok. 6 minut co chwilę mieszając
- W misce roztrzep całe jajko i jedno żółtko
- Do miski wsyp starty ser i dodaj świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj
- Gdy makaron będzie już al dente, przełóż go na patelnię do pancetty
- Smaż całość przez ok. 2 minuty
- Zdejmij patelnię z palnika i odczekaj chwilę. Składniki, które znajdują się na patelni, nie powinny być gorące
- Zawartość miski przelej do patelni i wszystko dokładnie wymieszaj
- Gotową carbonarę posyp startym serem i zmielonym pieprzem
I gotowe. Bardzo ważne jest przelanie zawartości miski na patelnię, która nie jest gorąca - w przeciwnym razie jajko się zetnie i zamiast sosu będziemy mieć makaron z jajecznicą.
Zobacz także: Niezwykłe spaghetti. Dodaj do niego bób
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: