Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle

137

Polacy uwielbiają leczo. Zazwyczaj przyrządzamy je z pieczarkami, cukinią, papryką i ulubionym mięsem. Okazuje się, że ta wersja warzywnej potrawy nie ma nic wspólnego z leczo. Robert Makłowicz obalił mit i wskazał, co robimy źle podczas przyrządzania słynnego dania. - Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki - wyjaśnia ekspert.

Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle
Przepis na prawdziwe leczo bez cukinii! Makłowicz mówi, co robimy źle (AKPA, Pixabay)

Robert Makłowicz to niepodważalny autorytet w kuchni. Miłośnik gotowania przez lata prowadził programy kulinarne w polskiej telewizji. Obecnie przeniósł się do sieci, gdzie wciąż prezentuje przepisy na pyszne dania, odpowiada na pytania fanów i doradza, jak gotować popularne potrawy. Jedną z nich jest leczo. Okazuje się, że prawdziwy przysmak noszący tę nazwę nie zawiera pieczarek czy cukinii!

Dla wielu może być to szokujące, że leczo nie powinno mieć w sobie cukinii czy pieczarek. Makłowicz wyjaśnia, że polskie przepisy są zbliżone bardziej do prowansalskiego ratatouille niż węgierskiego leczo. To właściwe ma w sobie tylko dwa główne składniki: cebulę i paprykę. Dodatkowo dodajemy pomidory, czosnek, paprykę w proszku i tłuszcz.

To tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. (...) Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. Coraz częściej to jest olej - wyjaśnia Robert Makłowicz na swoim kanale YouTube.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robert Makłowicz o podróżach kulinarnych

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Lista składników

  • 1 kg węgierskiej papryki o różnych kolorach
  • 1 kg pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki węgierskiej lub ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia, ewentualnie olej

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • na tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka
  • dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, dodać ostrą papryczkę i pomidory obrane i posiekane w kostkę (obieramy po zalaniu ich gorącą wodą, skóra łatwiej odejdzie)
  • solimy
  • warzywa dusimy ok. 15 min. na małym ogniu
  • dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i paprykę w proszku
  • dusimy wszystko do pełnej miękkości
  • podawać z ryżem lub świeżym pieczywem
  • gotowe!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
29-latek Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Piłkarskie pytanie zatrzymało uczestnika "Milionerów". Znałbyś odpowiedź?
Tajemnicze zaginięcie 26-latki. Trwają poszukiwania Katarzyny Błaszko
Fałszywy Biały Miś z Krupówek zwinął biznes. Dostał 70 mandatów
Najstarsze wzmianki o nim pochodzą z 1816 roku. Trafił właśnie na Wawel
Kłobuck pożegnał zamordowanego księdza. Na pogrzebie tłumy
Pocałował piłkarkę w usta. Sprawa wróci do sądu
Dodaj do ciasta na oponki. Wyjdą miękkie i delikatne
Zarzuty dla lekarki i pielęgniarek z DPS w Zielonej Górze. W ranach zalęgły się larwy much
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić