Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle

137

Polacy uwielbiają leczo. Zazwyczaj przyrządzamy je z pieczarkami, cukinią, papryką i ulubionym mięsem. Okazuje się, że ta wersja warzywnej potrawy nie ma nic wspólnego z leczo. Robert Makłowicz obalił mit i wskazał, co robimy źle podczas przyrządzania słynnego dania. - Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki - wyjaśnia ekspert.

Przepis na prawdziwe leczo. Makłowicz mówi, co robimy źle
Przepis na prawdziwe leczo bez cukinii! Makłowicz mówi, co robimy źle (AKPA, Pixabay)

Robert Makłowicz to niepodważalny autorytet w kuchni. Miłośnik gotowania przez lata prowadził programy kulinarne w polskiej telewizji. Obecnie przeniósł się do sieci, gdzie wciąż prezentuje przepisy na pyszne dania, odpowiada na pytania fanów i doradza, jak gotować popularne potrawy. Jedną z nich jest leczo. Okazuje się, że prawdziwy przysmak noszący tę nazwę nie zawiera pieczarek czy cukinii!

Dla wielu może być to szokujące, że leczo nie powinno mieć w sobie cukinii czy pieczarek. Makłowicz wyjaśnia, że polskie przepisy są zbliżone bardziej do prowansalskiego ratatouille niż węgierskiego leczo. To właściwe ma w sobie tylko dwa główne składniki: cebulę i paprykę. Dodatkowo dodajemy pomidory, czosnek, paprykę w proszku i tłuszcz.

To tylko cebula, papryka. I to nie ta papryka, którą najczęściej można kupić - hiszpańska, pękata. To podłużna, żółta albo zielona węgierska papryka. (...) Albo olej, albo smalec, albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. Coraz częściej to jest olej - wyjaśnia Robert Makłowicz na swoim kanale YouTube.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Robert Makłowicz o podróżach kulinarnych

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Lista składników

  • 1 kg węgierskiej papryki o różnych kolorach
  • 1 kg pomidorów
  • 4 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 ostre papryczki (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki w proszku
  • 2 łyżeczki węgierskiej lub ostrej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • sól do smaku
  • smalec do smażenia, ewentualnie olej

Przepis na prawdziwe leczo Roberta Makłowicza. Sposób przygotowania

  • na tłuszczu zeszklić cebulkę pokrojoną w piórka
  • dodać paprykę pokrojoną w cienkie paski, dodać ostrą papryczkę i pomidory obrane i posiekane w kostkę (obieramy po zalaniu ich gorącą wodą, skóra łatwiej odejdzie)
  • solimy
  • warzywa dusimy ok. 15 min. na małym ogniu
  • dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i paprykę w proszku
  • dusimy wszystko do pełnej miękkości
  • podawać z ryżem lub świeżym pieczywem
  • gotowe!
Autor: WIP
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić