Spring rollsy to idealna propozycja dla tych, którzy lubią podjadać na diecie. Przekąska ta składa się z papieru ryżowego i warzyw. Wedle uznania można dodać do niej inne dodatki. Świetnie sprawdzą się smażone krewetki, paluszki surimi, jajko czy tuńczyk.
Przepis na spring rollsy. Potrzebne składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 3 ogórki
- 3 marchewki
- 2 kostki tofu (możesz zamienić na jajko, tuńczyka lub krewetki)
- 2 papryki
- ulubiona mieszanka sałat
- bazylia
Przepis na spring rollsy. Sposób wykonania:
- Wszystkie warzywa i tofu pokrój w cienkie paski
- Arkusz papieru namocz w zimnej wodzie do momentu, aż stanie się elastyczny
- Połóż arkusz na czystej powierzchni, układaj na nim do połowy szerokości warzywa i tofu, na górę połóż sałatę i liść bazylii
- Zagnij boki papieru ryżowego do środka, resztę zawiń podobnie, jak naleśnika, czy krokiety
- Gotowe spring rollsy układaj na talerzu tak, by nie przywierały do siebie
To tyle. Najtrudniejsze w tym daniu jest zawijanie, jednak łatwo szybko nabrać wprawę. Spring rollsy najlepiej podawać z sosem sojowym lub orzechowym.
Zobacz także: Prosty przepis na spring rollsy
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: MMC
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: