Nie przygotujesz puddingu ryżowego, jeśli nie masz dostępu do piekarnika. Tylko poprzez pieczenie uzyskasz kremowy, a jednocześnie chrupiący wierzch.
Przeczytaj także: Ten deser cię zadziwi. Przepis na pudding chlebowo-maślany. Palce lizać!
Przepis na pudding ryżowy. Potrzebne składniki:
- 1/5 kostki masła
- pół szklanki ryżu
- pół litra mleka pełnotłustego
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- dwie łyżki brązowego cukru
- łyżka cynamonu
- łyżka kardamonu
- łyżka gałki muszkatołowej
Przeczytaj także: Pudding, który "wyskakuje" ze szklanki. Przepis na japoński purin
Przepis na pudding ryżowy. Sposób przygotowania:
- Zagotuj ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Do przygotowania puddingu wystarczy pół szklanki.
- W międzyczasie zagotuj mleko i śmietankę, w trakcie dodając cukier i przyprawy. Mieszaj zwartość garnuszka, żeby uniknąć przypalenia i połączyć wszystkie składniki.
- Weź naczynie żaroodporne lub blaszkę, następnie dokładnie wysmaruj jej wnętrze masłem, aby uniknąć przywierania. Umieść w nim ryż, a wierzch zalej zawartością garnuszka.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz pudding przez około godzinę, aż wierzch stanie się lekko zarumieniony.
Przeczytaj także: Czekoladowy pudding z mikrofalówki. Tylko cztery składniki
Po wyjęciu puddingu z piekarnika poczekaj chwilę, aż ostygnie. Jeśli masz ochotę, możesz podawać potrawę z odrobiną dżemu lub marmolady.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.