Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Przepis na pyszne ciasto bez grama tłuszczu. I to nie jest keks!

3

Wiele osób myli cwibak z keksem. Tymczasem przepis na to ciasto pamięta czasy przedwojenne. Oryginalna receptura nie zawiera ani tłuszczu, ani proszku do pieczenia. Jednak nie ma co się oszukiwać - osoby, które nie lubią bakalii, z pewnością nie sięgną po to ciasto. Dobra wiadomość jest taka, że cwibak nie wymaga dodania zbyt wielu składników.

Przepis na pyszne ciasto bez grama tłuszczu. I to nie jest keks!
Do upieczenia keksu potrzebny jest tłuszcz. Tymczasem cwibak obejdzie się bez oleju, masła czy margaryny (Pixabay)

Jeśli interesuje Cię opcja jak najmniej kaloryczna, do posypania ciasta przygotuj cukier puder. Jeżeli natomiast nie przejmujesz się kaloriami, to z powodzeniem możesz wziąć pod uwagę również lukier. Większość składników na cwibak każdy ma w domu. Możliwe, że będzie trzeba skoczyć do najbliższego sklepu po bakalie lub właśnie wspomniany już lukier.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...

Zobacz także: Smacznego: Przepis na budyń jaglany z marakują

Przedwojenny cwibak. Potrzebne składniki

  • 5 jaj
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • ulubione bakalie w dowolnej ilości, np. orzechy laskowe, włoskie, skórka pomarańczowa czy rodzynki
  • cukier puder lub gotowy lukier

Przedwojenny cwibak. Sposób przyrządzenia

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  • Bierzemy cztery jajka, z których następnie oddzielamy białka od żółtek.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego.
  • Z żółtek ukręcamy kogel-mogel, nie zapominając o cukrze.
  • Żółtka łączymy z jajkiem, mąką i mieszamy. Do miski dodajmy pianę z białek.
  • Bakalie mieszamy z mąką i również dodajemy do miski. Gęstą masę przelewamy do blachy "keksówki", którą wcześniej smarujemy masłem lub margaryną (to jedyny moment podczas całego pieczenia, kiedy potrzebny jest nam jakikolwiek tłuszcz).
  • Ciasto pieczemy przez 50 minut. Możemy użyć patyczka, by mieć pewność, że na pewno się upiekło.

Otwieramy piekarnik, pozostawiamy ciasto do ostygnięcia i gotowe! Po wyjęciu posypujemy cwibak cukrem pudrem lub polewamy lukrem, po czym odstawiamy, żeby polewa ostygła. Ciasto idealnie sprawdzi się na podwieczorek do kawy. Co ważne, z biegiem czasu jego smak jest coraz lepszy, więc z powodzeniem możesz go przechowywać nawet do tygodnia, najlepiej w plastikowym pojemniku, do którego nie dostanie się wilgoć.

Autor: EWS
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić