Jeśli interesuje Cię opcja jak najmniej kaloryczna, do posypania ciasta przygotuj cukier puder. Jeżeli natomiast nie przejmujesz się kaloriami, to z powodzeniem możesz wziąć pod uwagę również lukier. Większość składników na cwibak każdy ma w domu. Możliwe, że będzie trzeba skoczyć do najbliższego sklepu po bakalie lub właśnie wspomniany już lukier.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przedwojenny cwibak. Potrzebne składniki
- 5 jaj
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- ulubione bakalie w dowolnej ilości, np. orzechy laskowe, włoskie, skórka pomarańczowa czy rodzynki
- cukier puder lub gotowy lukier
Czytaj także: Biszkopt idealny bez przepisu. Patent cukierników
Przedwojenny cwibak. Sposób przyrządzenia
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Bierzemy cztery jajka, z których następnie oddzielamy białka od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera lub robota kuchennego.
- Z żółtek ukręcamy kogel-mogel, nie zapominając o cukrze.
- Żółtka łączymy z jajkiem, mąką i mieszamy. Do miski dodajmy pianę z białek.
- Bakalie mieszamy z mąką i również dodajemy do miski. Gęstą masę przelewamy do blachy "keksówki", którą wcześniej smarujemy masłem lub margaryną (to jedyny moment podczas całego pieczenia, kiedy potrzebny jest nam jakikolwiek tłuszcz).
- Ciasto pieczemy przez 50 minut. Możemy użyć patyczka, by mieć pewność, że na pewno się upiekło.
Otwieramy piekarnik, pozostawiamy ciasto do ostygnięcia i gotowe! Po wyjęciu posypujemy cwibak cukrem pudrem lub polewamy lukrem, po czym odstawiamy, żeby polewa ostygła. Ciasto idealnie sprawdzi się na podwieczorek do kawy. Co ważne, z biegiem czasu jego smak jest coraz lepszy, więc z powodzeniem możesz go przechowywać nawet do tygodnia, najlepiej w plastikowym pojemniku, do którego nie dostanie się wilgoć.
Czytaj także: Pączki z czterech składników. Ekspresowy przepis