Żadna drożdżówka nie smakuje tak, jak ta domowa. Pyszna, mięciutka i ciepła. Jedynym warunkiem jest uzbrojenie się w cierpliwość – ciasto drożdżowe musi rosnąć w ciepłym miejscu, efekt jest wart czekania.
Drożdżówki z budyniem. Składniki:
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru
- 3 żółtka
- 100 g masła
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 500 g mąki pszennej tortowej
- budyń w proszku
Drożdżówki z budyniem. Wykonanie:
- Wlać do miski letnie mleko, dodać drożdże i wymieszać.
- Dodać mąkę pszenną tortową i cukier. Wszytko razem wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
- W tym czasie roztrzepać w misce trzy żółtka. Wlać do tego podgrzane na małym ogniu w rondelku masło, mleko i cukier. Znów wszystko razem dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ponownie wymieszać i wsypać 500 g mąki pszennej.
- Z powstałej masy wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i jednolite oraz odchodzić od rąk.
- Przygotowane ciasto odłożyć z powrotem do miski i zostawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozwałkować na grubość 1 cm lub od razu za pomocą szklanki podzielić na 12 kawałków.
- Później za pomocą dna szklanki zrobić nadzienie na budyń. Do każdej drożdżówki włożyć łyżkę budyniu.
- Przed upieczeniem posmarować drożdżówki żółtkiem.
- Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, aż ładnie się zarumienią.
- Gotowe drożdżówki można jeszcze polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Czytaj także: Focaccia na słodko. Takiej jeszcze nie jadłeś
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: BA
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: