Przepis jest banalnie prosty i składa się tylko z trzech składników. Ciasto po upieczeniu można modyfikować w dowolny sposób. Polać sosem karmelowym, czekoladą, bitą śmietaną czy podać ze świeżymi owocami.
Przepis na ciasto jogurtowe. Składniki:
- 400 g jogurtu o smaku waniliowym
- 4 jajka
- 40 g przesianej przez sito skrobi kukurydzianej
Przepis na ciasto jogurtowe. Wykonanie:
- Za pomocą trzepaczki, jajka dokładnie wymieszaj z jogurtem, aż powstanie z tego jednolita masa
- Przez sitko przesiej skrobię kukurydzianą do środka
- Dokładnie wymieszaj
- Gdy masa będzie już jednolita, gęsta i bez grudek, przelej ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej o średnicy 18-20cm)
- Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. 30-35 minut
- Możesz jeść od razu na ciepło, jeśli masz ochotę ciasto uzupełnij ulubionymi dodatkami
Czytaj także: Fit crème brûlée. Wystarczą zaledwie 4 składniki
Mała uwaga! Jeśli chcesz odrobinę "podkręcić ciasto", mamy na to sposób. Przed wylaniem masy na papier do pieczenia możesz sypnąć łyżkę cukru. Podczas pieczenia skarmelizuje się i stworzy słodką powłokę.
Zobacz także: Przepyszne ciasto ''góra lodowa'' idealne na lato. Przygotujesz je szybko i bez potrzeby pieczenia
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl