Do crème brûlée potrzebujesz tylko trzech składników, które na pewno masz w domu. Deser najczęściej podaje się w specjalnych foremkach, w których jest przygotowywany. Proponowane składniki wykorzystuje się do przygotowania 1 porcji pysznego deseru, ale zwykle serwuje się dla 6-7 osób.
Pyszne crème brûlée. Składniki:
- 75 g lodów waniliowych (½ kubka)
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
Czytaj także: Magdalenki. Przepis na kultowe francuskie ciasteczka
Pyszne crème brûlée. Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 160˚C.
- Ułóż lody w misce, którą można bezpiecznie używać w kuchence mikrofalowej. Grzej lody przez 30 do 40 sekund lub do całkowitego rozpuszczenia. Pozostaw do ostygnięcia na 5 minut.
- Dodaj żółtko do rozpuszczonych lodów i dobrze wymieszaj.
- Wlej mieszankę do kokilki. Ułóż kokilkę na patelni. Wlej gorącą wodę do rondla, aby wypełniała mniej więcej do połowy wysokości boków kokilki.
- Piecz przez 40-50 minut. Crème brûlée powinno być gotowe, ale nadal trochę galaretowate w środku. Wyjmij kokilki z rondla, ostudź do temperatury pokojowej, przykryj folią i przechowywaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny, a maksymalnie 3 dni.
- Wyjmij crème brûlée z lodówki na co najmniej 30 minut przed serwowaniem.
- Na wierzch każdego deseru dodaj łyżkę cukru. Za pomocą palnika rozpuść cukier, aż utworzy brązową skorupkę. Jeśli nie masz go, możesz upiec crème brûlée, aby rozpuścić cukier. Przed podaniem odstaw crème brûlée na co najmniej 5 minut.
- Możesz również używać różnych smaków lodów. Jeśli używasz lodów smakowych, użyj całego jajka zamiast żółtka.
Czytaj także: HIT! Ciasto mocno czekoladowe. Tylko 2 składniki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl