Domowy chleb w dzisiejszych czasach jest prawdziwym frykasem! Jego przygotowanie często wymaga długich godzin spędzonych w kuchni i pilnowania go co i rusz. Ale na szczęście ten domowy chleb przygotujesz szybko i to w dodatku bez mąki i drożdży, więc nie ma szans, żeby nie wyszedł! Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi dodatkami!
Domowy chleb bez mąki i drożdży. Składniki:
- 1 szklanka ziaren słonecznika,
- 1/2 szklanki siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki orzechów laskowych lub migdałów,
- 1 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 2 łyżki nasion chia,
- 4 łyżki nasion babki płesznika,
- 1 łyżeczka drobnej soli morskiej,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 3 łyżki masła klarowanego,
- 350 ml wody
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Domowy chleb bez mąki i drożdży. Wykonanie:
- W elastycznej, silikonowej formie wymieszaj wszystkie suche składniki.
- Syrop klonowy, masło i wodę wymieszaj w kubku.
- Dodawaj stopniowo do suchych składników mieszając dokładnie - ciasto powinno być bardzo gęste.
- Wyrównaj wierzch.
- Odstaw na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Ciasto jest gotowe, gdy utrzymuje kształt po odsunięciu ścianek foremki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Piecz chleb przez 20 minut na środkowej półce w piekarniku.
- Następnie wyjmij z formy, umieść do góry dnem na kratce i piecz przez 30-40 minut - chleb jest gotowy, gdy popukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
- Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: