Domowy krupnik to typowo jarzynowa zupa gotowana na mięsie lub też w wersji wegetariańskiej z dodatkiem kaszy jęczmiennej. Ale wiadomo, najlepszy jest ten, który podaje mama. Ten przepis pozwoli Ci przypomnieć sobie ten wspaniały smak. Palce lizać!
Krupnik jak u mamy. Składniki:
- 3 l wody
- 3 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka bądź 2 mniejsze
- 1 mały seler
- ok. 10 cm kawałek białej części pora
- 4-5 ziemniaków
- 2 porcje rosołowe lub 5 skrzydełek
- 2 serca indycze
- 10-15 dag żołądków kurzych
- 2 wątróbki kurze
- 5-6 szt. kurzych łapek
- 4 łyżki stołowe kaszy jęczmiennej
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Krupnik jak u mamy. Wykonanie:
- Cztery łyżki kaszy jęczmiennej zalewamy 1/2 szklanki wody i odstawiamy.
- Porcje rosołowe (skrzydełka), łapki, żołądki i serduszka myjemy i oczyszczamy.
- Większe żołądki oraz serduszka kroimy na mniejsze kawałki.
- Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy aż mięso będzie miękkie.
- Dorzucamy oczyszczoną wątróbkę i gotujemy jeszcze 5 min.
- W tym czasie przygotowujemy warzywa: marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobne słupki, pora w ćwierć plasterki a ziemniaki w drobną kostkę.
- Do wywaru wrzucamy przygotowane warzywa (bez ziemniaków) i gotujemy 5 min.
- Dorzucamy namoczoną kaszę (wraz z wodą) i gotujemy kolejne 10 min.
- Po tym czasie doprawiamy zupę solą pieprzem i ewentualnie warzywkiem.
- Teraz wrzucamy ziemniaki i gotujemy aż zmiękną.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl