Racuchy to tradycyjna potrawa w kuchni polskiej. Często podajemy je oprószone cukrem pudrem lub z dodatkiem śmietany. Istnieje jednak jeszcze inna wersja tych pysznych placków. Są nimi racuchy ryżowe. Przygotowanie ich jest szalenie proste i nie zajmuje dużo czasu. Są świetną alternatywą dla tych z jabłkami.
Przepis na racuchy ryżowe. Potrzebne składniki:
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- Pół szklanki mleka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- 3 łyżeczki masła
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół saszetki cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki oleju
Przepis na racuchy ryżowe. Sposób przygotowania:
- Jajka roztrzep z mlekiem i jogurtem
- Dodaj mąkę, cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu ugotowany ryż
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Dodaj roztopione masło
- Ponownie wymieszaj wszystkie składniki
- Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oleju
- Gotowe ciasto nakładaj łyżką na patelnię i smaż ok. 3 minuty z jednej strony
I gotowe! Wykonanie racuchów ryżowych zajmuje nie więcej niż 30 minut. Danie możesz podawać z cukrem pudrem, marmoladą czy śmietaną.
Czytaj także: Przepis na szybki obiad. Dorsz pieczony z warzywami
Zobacz także: Sos czereśniowy. Prosty i zdrowy przepis
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl