Racuchy z jabłkami to przysmak, który większości osób kojarzy się z beztroskimi latami dzieciństwa. Nasze babcie i mamy prawdopodobnie raczej trzymały się tradycyjnej receptury, nie dodając do ciasta... ryżu. Chociaż trudno uwierzyć, jego smak doskonale komponuje się z ciastem i owocem.
Przeczytaj także: Czekoladowy tort naleśnikowy. Zrobisz go w pół godziny
Przepis na racuchy z jabłkami – potrzebne składniki
- trzy średniej wielkości słodkie jabłka (np. golden delicious, ligol albo rubin)
- torebka białego ryżu
- szklanka mąki pszennej
- szklanka mleka
- trzy jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cztery łyżki cukru waniliowego
- dwie łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia racuchów
- opcjonalnie: cukier puder
Przeczytaj także: Szybkie ciastka owsiane. Bez użycia cukru
Przepis na racuchy z jabłkami – sposób przygotowania
- Dokładnie umyj jabłka oraz oczyść je przy użyciu ręcznika papierowego.
- Obierz jabłka, a następnie zetrzyj na tarce. W międzyczasie zacznij gotować ryż zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
- Do startych jabłek dodaj cynamon i cukier, całość dokładnie wymieszaj.
- Kiedy ryż będzie już gotowy, dodaj go do startych jabłek, wymieszaj i zalej szklanką mleka.
- Do oddzielnej miski rozbij i roztrzep jajka. Dodaj je do jabłkowo-ryżowej masy i wymieszaj, wsyp mąkę oraz proszek do pieczenia.
- Mieszaj zawartość miski do momentu, aż dokładnie się połączą. Zacznij formować z nich racuchy.
- Rozgrzej patelnię z olejem i zacznij smażyć na niej racuchy. Obracaj je tak, aby obie strony dokładnie się usmażyły.
Przeczytaj także: Przepis z TikToka na epicko chrupiące tłuczone ziemniaki
Racuchy będą gotowe, kiedy nabiorą złocistobrązowej barwy. Jeśli masz ochotę, przed podaniem możesz posypać ich wierzch cukrem pudrem. Pamiętaj, że smakują doskonale tak, czy inaczej.