Projektantka mody i przedsiębiorczyni Joanna Przetakiewicz uwielbia dzielić się ze swoimi fanami nie tylko nowinkami ze świata mody, ale również prostymi przepisami kulinarnymi. Tym razem zdradziła, jak przygotować pyszne racuchy z jabłkami według przepisu swojej babci. Przetakiewicz przyznaje, że racuchy nie są dietetyczne, ale zawierają tzw. "kalorie szczęścia".
Czytaj także: Przepis na makaroniki. W sklepach są bardzo drogie
Przepis na racuchy z jabłkami wg Joanny Przetakiewicz. Składniki:
- 4-5 jabłek
- 150-200 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 4-5 łyżeczek mąki pszennej
- wanilia (może być łyżeczka cukru waniliowego)
- cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki sody
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Przepis na racuchy z jabłkami wg Joanny Przetakiewicz. Wykonanie:
- jabłka obierz i pokrój w plasterki (ok. 0,5 cm)
- wszystkie składniki (oprócz jabłek) zmiksuj na jednolitą masę
- plasterki jabłek zamocz w masie
- na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej roślinny
- racuchy smaż na złoty kolor ok. 1,5 minuty z każdej strony
- racuchy możesz posypać cukrem pudrem
Zobacz także: Lekkie placki z truskawkami
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl