Jeśli nie wyjeżdżasz w tym roku na wakacje, niech wakacje przyjadą do ciebie. Ravioli to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Pierożki nadziewane serem ricotta i szpinakiem świetnie sprawdzą się jako sycący obiad.
Przepis na ravioli. Potrzebne składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka
- 1/4 łyżeczki soli
- 500g szpinaku
- 200g ricotta
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- tarty parmezan
Przepis na ravioli. Sposób przygotowania:
- Przesyp mąkę do miski, dodaj jajka i żółtka, oliwę i sól
- Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 30 minut
- Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj czosnek i szpinak
- Smaż przez kilka minut
- Posiekaj usmażone liście szpinaku, żeby jak najlepiej je rozdrobnić
- Na patelni ponownie wlej łyżkę oliwy, wrzuć posiekaną szalotkę i ząbek czosnku
- Dodaj szpinak, sól i pieprz do smaku
- Wszystko ostudź i po chwili wymieszaj z ricottą
- Ciasto dokładnie rozwałkuj i układaj na nim, w odstępach ok. 5 cm, łyżeczkę nadzienia
- Ciasto wkoło farszu posmaruj wodą, przykryj drugim płatem ciasta, dociśnij go wkoło nadzienia i wytnij nożem
I gotowe. Raviolu ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, podawaj z oliwą, parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.
Zobacz także: Brownie - gratka dla fanów czekolady
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: