Domowe rogaliki smakują dużo lepiej od tych, które można kupić w sklepie. Ich wykonanie nie jest trudne, a zajadać będzie się nimi cała rodzina.
Przepis na rogaliki z konfiturą. Potrzebne składniki
- 250 g twarogu półtłustego
- 250 g mąki pszennej
- 250 g masła
- konfitura z dzikiej róży
Przepis na rogaliki z konfiturą. Sposób przygotowania
- Rozgnieć twaróg widelcem
- Dodaj mąkę i masło pokrojone w kawałki
- Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto
- Uformuj kulę i owiń ją w folię
- Włóż ciasto na pół godziny do zamrażarki
- Wyjmij ciasto z zamrażarki i podziel je na trzy części
- Rozwałkuj każdy kawałek ciasta na kształt dużego koła
- Wykrój z ciasta ok. ośmiu trójkątów
- Nałóż na każdy trójkąt łyżeczkę konfitury
- Zwijaj ciasto od szerszej do węższej strony w kształt rogalika
- Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
- Włóż rogaliki do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez ok. pół godziny
I gotowe! Ostudzone rogaliki możesz posypać cukrem pudrem.
Zobacz także: Sezon na kurki. Oto, co możesz przygotować z nich w kuchni
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl