Nie przygotujesz roladek kiełbasianych, jeśli nie dysponujesz sprawnym piekarnikiem. Nie da się upiec ich np. w mikrofalówce – nie tylko nie będą równomiernie zarumienione, lecz stracą chrupkość, która stanowi jeden z największych walorów tej przekąski.
Przeczytaj także: Kotlety mielone w nowym wydaniu. Hit na polskich stołach
Przepis na roladki kiełbasiane. Potrzebne składniki
- 400 g mielonej kiełbasy
- 300 g mielonego kurczaka
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1 cukinia
- 1 pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- 1 średniej wielkości marchewka
- szklanka bułki tartej
- ciasto francuskie
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przeczytaj także: Pizza z chipsami. Przepis na połączenie, które wydaje się niemożliwe
Przepis na roladki kiełbasiane. Sposób przygotowania
- Na początku umyj i obierz cebulę, pietruszkę, cukinię, marchewkę oraz ząbek czosnku. Następnie wszystkie drobno zetrzyj i wymieszaj z całym mięsem mielonym oraz bułką tartą.
- Ubij jedno z dwóch jajek i dodaj do mięsa zmieszanego ze startymi warzywami. Dodaj przyprawy, po raz kolejny wymieszaj całość i podziel na 6-8 równych porcji.
- Przetnij ciasto francuskie na 6-8 równych kwadratów i nałóż do środka nadzienie, a następnie zawiń jego rogi do środka. Ubij drugie jajko i posmaruj nim pasztecik.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstaw do środka tacę z pasztecikami. Po około 20 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i wyjmij po kolejnych 10 min.
Przeczytaj także: Nie kupuj, zrób swoje własne. Przepis na domowe Trufle
Zanim zaczniesz jeść paszteciki, odczekaj, aż nieco ostygną. Będą świetnie smakowały zarówno z keczupem, jak i sosem czosnkowym.