Gdy myślimy o papierze ryżowym, zazwyczaj planujemy przygotowanie potrawy z kuchni azjatyckiej. To błąd – świetnie sprawdza się on nie tylko do np. sajgonek, lecz także jako składnik codziennych dań czy właśnie rollsów pizzowych.
Przeczytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Zgodnie z oryginalnym przepisem powinniśmy wykorzystać ser w formie "wałeczka". Jednak ze względu na jego trudną dostępność w polskich sklepach wystarczy, że użyjemy startego lub pokrojonego w plasterki.
Przepis na rollsy pizzowe. Potrzebne składniki
- papier ryżowy
- kilka plasterków salami – możemy zastąpić je inną ulubioną wędliną lub wegańskim wariantem
- kilka plasterków sera mozzarella lub parmezanu, ew. wegańskiego zamiennika
- olej do smażenia
- sos pomidorowy, czosnkowy lub inny pasujący do pizzy
Przepis na rollsy pizzowe. Sposób przygotowania:
- Rozłóż pojedynczy papier ryżowy, na środku ułóż kilka plasterków salami i sera. Następnie zawin rollsy do środka w ten sam sposób co sajgonki. Żeby zagięcia dobrze się trzymały, posmaruj je odrobiną wody.
- Gdy rollsy pizzowe będą już gotowe, przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Przy wyborze weź pod uwagę to, że przekąski należy smażyć na głębokim tłuszczu.
- Smaż rollsy, systematycznie przewracając na obie strony, aż całe staną się zarumienione i brązowe. Następnie wyjmij je i pozostaw na papierowych ręcznikach, który wchłonie część tłuszczu.
Przeczytaj także: Przepis na banalnie proste stromboli. Pizza inaczej niż zwykle
Gdy rollsy pizzowe trochę ostygną, możesz zabierać się za jedzenie. Przed podaniem warto posmarować je odrobiną ulubionego sosu – najlepiej sprawdzą się pomidorowy oraz czosnkowy.