Różowe naleśniki z malinami i kremowym jogurtem to idealny balans słodyczy i kwaskowatości. Świetnie sprawdzą się na deser, podwieczorek czy weekendowe śniadanie. Swój wyjątkowy kolor zawdzięczają odrobinie soku z buraka.
Czytaj także: Zapiekane naleśniki. Prosty pomysł na szybki obiad
Przepis na różowe naleśniki z malinami. Potrzebne składniki:
Ciasto (na około 6 porcji):
- 2 szklanki mąki
- 400 ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z buraka
- 2 łyżki oleju
- Szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g malin świeżych/mrożonych/dżemu malinowego
- 150 g kremowego jogurtu naturalnego
Czytaj także: Dutch baby. Holenderski pieczony naleśnik
Przepis na różowe naleśniki z malinami. Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na ciasto zmiksuj na gładką masę
- Na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju usmaż średniej wielkości naleśniki
- Po usmażeniu naleśniki posmaruj jogurtem
- Następnie przykryj warstwą malin/dżemu
- Naleśniki zwiń w ruloniki i posyp cukrem pudrem
Mimo mylącego wyglądu, naleśniki z malinami i jogurtem w rzeczywistości są zdrowe i niskokaloryczne - szczególnie jeśli zamiast dżemu użyjemy świeżych owoców. Aby były jeszcze mniej tuczące, możemy pominąć dodatek cukru pudru, lub zastąpić go zdrowym odpowiednikiem - ksylitolem, stewią bądź erytrytolem.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.