"Schabowe" z kani wykonuje się podobnie do tradycyjnych kotletów. Podawać je można również w ten sam sposób. Gotowane ziemniaki, mizeria lub kapusta kiszona będą idealnie pasować do kani.
Przepis na "schabowe" z kani. Potrzebne składniki:
- kapelusz kani
- jajko
- bułka tarta
- mąka
- olej do smażenia lub masło
- sól, pieprz
Przepis na "schabowe" z kani. Sposób wykonania:
- Kapelusz grzyba dokładnie oczyść i odsącz z niego wodę
- W miseczce roztrzep jajko z solą i pieprzem
- Grzyba obtocz w mące, następnie w jajku a na koniec w bułce tartej
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż panierka uzyska charakterystyczny złoto-brązowy kolor
Pamiętaj, by przed przygotowaniem grzyba dokładnie upewnić się, że jest jadalny. Nie zapominaj również o dokładnym oczyszczaniu grzybów przed ich podaniem. Grzyby nie należą do lekkostrawnych. Warto dodać do dania odrobinę koperku np. posypać nim ziemniaki lub dodać do mizerii.
Zobacz także: Przepis na marynowane kurki
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl