Gotowane ziemniaki na pierwszy rzut oka może nie kojarzą się ze słodkim deserem, jednak wykorzystane w popularnym serniku na zawsze odmienią jego smak i konsystencję.
Ziemniaki zwiększają wilgotność ciasta, sprawiają, że staje się ono bardziej pulchne i miękkie a do tego ciasto nie opada. Sernik na ziemniakach docenią też miłośnicy słodkości, dla których przeszkodą w wypiekach jest mąka pszenna.
Sernik z ziemniakami idealnie piecze się bez kruchego spodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na sernik bez grama mąki. Potrzebne składniki:
- 750 gr twarogu
- 250 g gotowanych ziemniaków
- 150 g masła
- szklanka cukru
- 6 jaj
Przepis na sernik bez grama mąki. Sposób przygotowania:
- Twaróg rozkrusz widelcem, połącz z ziemniakami. Następnie razem przepuść kilkukrotnie przez maszynkę do mięsa tak, by uzyskać możliwie gładką i pozbawioną grudek masę.
- Do miski wsypać cukier, dodać żółtka z jajek i zmiksować razem z masłem przy użyciu blendera.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Połącz razem wszystkie składniki i wymieszaj w celu uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Amatorzy rodzynek lub skórki pomarańczowej na tym etapie mogą dorzucić do masy garść ulubionego dodatku.
- Ciasto wyłóż do nasmarowanej tłuszczem blaszki.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz ciasto około 40 minut, aż góra lekko zbrązowieje.
Czytaj także: Pyzy Roberta Makłowicza. Sekretem jest masło