Wbrew pozorom lekki i delikatny sernik nie jest tak trudny do wykonania. Wystarczy mleko w proszku, oddzielne ubijanie białek i pieczenie w kąpieli wodnej. Jeśli sernik podczas pieczenia zacznie nabierać zbyt brązowego koloru, przykryj go folią aluminiową. Możesz podawać go z cukrem pudrem, polewą czekoladową czy owocami.
Sernik chmurka. Składniki:
- 1 kg twarogu w wiaderku
- 6 jajek
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- herbatniki
Sernik chmurka. Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek
- Żółtka przełóż do misy, dodaj cukier, budyń, mleko w proszku i zmiksuj na gładką masę
- W czasie miksowania powoli wlewaj do miski mleko i olej
- Białka ubij osobno
- Dodaj do twarogowej masy, delikatnie wymieszaj
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia
- Spód wyłóż herbatnikami, na nie wylej masę sernikową
- Ciasto piecz w kąpieli wodnej w 170 stopniach ok 60 min.
Czytaj także: Zdrowa pizza. Niewiarygodne, z czego jest zrobiona
Zobacz także: Przepis na szybki i prosty sernik z czterech składników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl