Swój wyjątkowy smak sernik dyniowy zawdzięcza nie tylko temu warzywu, lecz przede wszystkim – przyprawom. Mowa oczywiście o cynamonie i imbirze, które w połączeniu z cukrem trzcinowym nadają mu korzenny, a zarazem słodki posmak.
Przeczytaj także: Przepis na sernik jagodowy. Wyjątkowo delikatny i wilgotny
Przepis na sernik dyniowy – potrzebne składniki
- łyżeczka imbiru w proszku
- łyżeczka cynamonu w proszku
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/3 szklanki musu dyniowego
- przygotowany wcześniej spód do ciasta z herbatników
- 3 jajka
- szklanka białego cukru
- kilogram twarogu sernikowego
Przeczytaj także: Szybki sernik z trzech składników. Idealny na upały
Przepis na sernik dyniowy – sposób przygotowania
- Umieść w naczyniu mus dyniowy i twaróg sernikowy, a następnie zmieszaj. Do powstałej masy dodaj jajka oraz biały cukier, całość miksuj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Do masy dodaj wszystkie przyprawy i cukier brązowy, całość wymieszaj.
- Przygotuj formę, wyłóż ją papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem, aby uniknąć przywierania. Na dnie ułóż przygotowany wcześniej spód do ciasta, a następnie zalej go masą.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Gdy już będzie gorący, wstaw ciasto do środka.
Przeczytaj także: Przepis na sernik Nutella. Na zimno i bez pieczenia
Piecz sernik dyniowy maksymalnie godzinę. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj, aż się schłodzi. Możesz podawać ciasto na zimno lub ciepło – będzie doskonale smakować z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.