Sernik japoński jest znacznie bardziej delikatny i kremowy od klasycznych serników. To deser, który dosłownie rozpływa się w ustach. Co więcej, jego wykonanie jest wyjątkowo proste i szybkie.
Przepis na sernik japoński. Potrzebne składniki
- 6 jajek
- 250 g serka kremowego
- 250 g białej czekolady
Czytaj także: Ten deser cię zadziwi. Przepis na pudding chlebowo-maślany. Palce lizać!
Przepis na sernik japoński. Sposób przygotowania
- Połam czekoladę na kawałki i włóż do miski
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej umieszczając miskę nad garnkiem z gotującą się wodą
- Oddziel białka od żółtek
- Do żółtek dodaj ser i dokładnie wymieszaj trzepaczką
- Dodaj do masy ostudzoną czekoladę
- Ubij białka na sztywną pianę i partiami dodawaj do ciasta, delikatnie mieszając
- Przelej ciasto na formę do pieczenia
- Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15 minut
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz przez kolejne 15 minut
Zobacz także: Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl