Sernik krakowski? Magda Gessler? To zdecydowanie przepis na sukces. To absolutnie najlepszy pomysł na deser. Jedno jest pewne - gdy sięgniesz po jeden kawałek, prawdopodobnie nie skończysz na piątym. To ciasto to jedna z najlepszych przyjemności w życiu!
Sernik krakowski. Składniki:
- 200 g masła
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 3 żółtka
- 800 g sera chudego
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- miąższ z 1 laski wanilii
- 50 g rodzynków
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej
- sok z 1/2 cytryny
Sernik krakowski. Wykonanie:
- Nożem siekamy zimne masło z mąką, cukrem pudrem i solą.
- Dodajemy żółtka i rozcieramy ciasto.
- Formujemy kulę, owijamy folią i do lodówki na co najmniej 30 min.
- Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy spód posmarowanej masłem blaszki.
- Nakłuwamy i pieczemy 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Wyjmujemy i lekko studzimy.
- Ser przepuszczamy 3 razy przez maszynkę. Oddzielamy żółtka od białek. Ucieramy żółtka z cukrem.
- Do pulchnej masy dodajemy po trochu ser i masło.
- Na końcu dodajemy śmietanę wymieszaną z budyniem i sokiem z cytryny. Ucieramy. Gdy masa jest gładziutka, ubijamy białka na pianę.
- Masę serową delikatnie, ale stanowczo, mieszamy z pianą, dodając najpierw 1/3, a potem resztę. Dodajemy miąższ wanilii, namoczone rodzynki i skórkę. Wylewamy na podpieczony spód.
- Resztę ciasta rozwałkujemy i kroimy na 1 cm szerokości paseczki.
- Układamy na masie serowej ozdobną kratkę.
- Kratkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy dobrą godzinę. Nie wyjmujemy.
- Wyłączamy piekarnik i czekamy, aż ostygnie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Autor: KLS
Dziękujemy za Twoją ocenę!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Które z określeń najlepiej opisują artykuł: