Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...

Przepis na sernik z wiaderka. Awaryjny deser dla niezapowiedzianych gości

17

Znajomi czy rodzina właśnie zapowiedzieli, że za chwilę wpadną, a ty nie masz czym ich poczęstować? Właśnie na takie okazje jest idealny sernik z wiaderka. Mimo że jego przygotowanie nie wykłada wielkich nakładów pracy, w niczym nie ustępuje smakiem "oryginałowi".

Przepis na sernik z wiaderka. Awaryjny deser dla niezapowiedzianych gości
Sernik z wiaderka jest puszysty i lekki, to idealny pomysł na deser, gdy cierpimy na brak czasu (Getty Images)

Chyba każdy się zgodzi, że sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – trudno znaleźć osobę, której jego smak nie przypada do gustu, a do tego świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak m.in. owoce, orzechy czy wiórki kokosowe. Wariant z wiaderka jednak najlepiej na koniec posypać cukrem pudrem.

Przepis na sernik z wiaderka – potrzebne składniki

  • kostka margaryny
  • 10 jajek średniej wielkości
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • dwie łyżki białego cukru
  • łyżka brązowego cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • ser z wiaderka – ok. 1 kg
  • paczka cukru waniliowego
  • dwie szklanki mleka


  • 1/5 masła

Przepis na sernik z wiaderka – sposób przygotowania

  • W jednej misce umieść całą margarynę – pamiętaj, aby wcześniej około pół godziny trzymać ją w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dla ułatwienia podziel kostkę na mniejsze części.
  • Zbij pięć jajek tak, by oddzielić żółtka od białka. Te drugie dodaj do margaryny razem z całym proszkiem do pieczenia, mąką oraz cukrem białym i brązowym. Całość zmiksuj.
  • Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, posmaruj go masłem, aby uniknąć przywierania i wylej przygotowaną wcześniej masę.
  • Rozbij resztę jajek, ponownie oddzielając żółtka od białek.
  • Żółtka zetrzyj z serem z wiaderka, cukrem waniliowym i mlekiem. Na koniec zmiksuj całość, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Wylej masę z serem do blaszki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Po około 45 minutach sernik z wiaderka będzie gotowy. Przed podaniem posyp jego wierzch cukrem pudrem. Odczekaj około pół godziny od wyjęcia z piekarnika, zanim przystąpisz do pałaszowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Zobacz też: Inspiracja na sernik na zimno. Miłośnicy Raffaello będą zachwyceni
Autor: EKO
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Przyrodnicy załamani. Ktoś zastrzelił Merle
Ludzie lądują w szpitalach w dwóch krajach. Winne borówki z Polski?
Eksperci nie mają wątpliwości. To najdroższe pożary w historii Kalifornii
Wielka akcja policji. Potrwa kilka tygodni
Już nie weźmie słoików. Znana emerytka leci do Chorwacji
Naukowcy proponują nową definicję otyłości. To koniec BMI?
Dramatyczne sceny w Biedronce. Mogło dojść do tragedii
Ochotniczka zginęła na wojnie. Jej zdjęcie widział cały świat
Wyniki Lotto 17.01.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Awantura turystów w Tajlandii. "Polacy, nie róbcie tak"
Donald Tusk: Ochrona granic to święty obowiązek każdego rządu
Dwa tysiące osobników. To miasto zalały dziki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić