Chyba każdy się zgodzi, że sernik to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – trudno znaleźć osobę, której jego smak nie przypada do gustu, a do tego świetnie komponuje się z takimi dodatkami, jak m.in. owoce, orzechy czy wiórki kokosowe. Wariant z wiaderka jednak najlepiej na koniec posypać cukrem pudrem.
Przeczytaj także: Ania Lewandowska zajada się tym jesienią. Przepis na jabłkowe racuchy
Przepis na sernik z wiaderka – potrzebne składniki
- kostka margaryny
- 10 jajek średniej wielkości
- 1,5 łyżki proszku do pieczenia
- dwie łyżki białego cukru
- łyżka brązowego cukru
- szklanka mąki pszennej
- ser z wiaderka – ok. 1 kg
- paczka cukru waniliowego
- dwie szklanki mleka
- 1/5 masła
Przepis na sernik z wiaderka – sposób przygotowania
- W jednej misce umieść całą margarynę – pamiętaj, aby wcześniej około pół godziny trzymać ją w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Dla ułatwienia podziel kostkę na mniejsze części.
- Zbij pięć jajek tak, by oddzielić żółtka od białka. Te drugie dodaj do margaryny razem z całym proszkiem do pieczenia, mąką oraz cukrem białym i brązowym. Całość zmiksuj.
- Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, posmaruj go masłem, aby uniknąć przywierania i wylej przygotowaną wcześniej masę.
- Rozbij resztę jajek, ponownie oddzielając żółtka od białek.
- Żółtka zetrzyj z serem z wiaderka, cukrem waniliowym i mlekiem. Na koniec zmiksuj całość, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Wylej masę z serem do blaszki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Po około 45 minutach sernik z wiaderka będzie gotowy. Przed podaniem posyp jego wierzch cukrem pudrem. Odczekaj około pół godziny od wyjęcia z piekarnika, zanim przystąpisz do pałaszowania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.