Kotlety serowe z gotowanych ziemniaków to świetna propozycja dla tych, którzy jeszcze szlifują swoje kulinarne umiejętności. To mało skomplikowane danie, które jednak może zrobić wrażenie na gościach. W sezonie grillowym może okazać się również miłą odmianą i dodatkiem.
Przepis na kotlety serowe z gotowanych ziemniaków. Składniki:
- ok. 6 szklanek ugotowanych ziemniaków
- 30g roztopionego masła
- 1/4 szklanki mleka
- 200g żółtego sera
- bułka tarta
- mąka
- 3 jajka
- olej do smażenia
Czytaj także: Domowe lody. Prosty przepis. Tylko 3 składniki
Przepis na kotlety serowe z gotowanych ziemniaków. Sposób wykonania:
- Ziemniaki rozdrobnij za pomocą praski, dodaj roztopione masło i mleko i wymieszaj
- Ser zetrzyj na tarce i dodaj do ziemniaczanej masy
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut
- Przygotuj 3 miseczki - na mąkę, bułkę tartą i roztrzepane jajka
- Na patelni rozgrzej ok. 1,5 szklanki oleju
- Z ciasta uformuj kształt kotlecików, wielkość i kształt jest dowolny
- Kotleciki obtocz w mące, jajku i na koniec w bułce tartej
- Smaż do złocistego koloru z obu stron po kilka minut
Do ziemniaczanego ciasta można dodać również podsmażony boczek i świeży szczypiorek. Świetnie sprawdzi się również mieszanka kilku serów: gouda, cheddar i mozzarella.
Zobacz także: Bataty - naprawdę warto je jeść
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl