Śledzia w śmietanie przygotować może każdy. Zasada jest jedna - im prościej, tym lepiej. Warto jednak przygotować wersję z jabłkiem. Choć niektórzy są mało przekonani, to tutaj owoc z rybą komponuje się doskonale. Cebulę z kolei przed dodaniem do reszty warto wycisnąć na sitku, by pozbyć się z niej soku. Wtedy doskonale połączy się z resztą składników bez pozostawiania nieprzyjemniej goryczy.
Czytaj także: Świąteczny barszcz czerwony. Sekret Ani Lewandowskiej
Przepis na śledzia w śmietanie. Składniki:
- 400 g filetów ze śledzia
- 5 łyżek śmietany
- 2 łyżki majonezu
- jabłko
- średnia cebula
- pieprz
- sól
- cukier
- koperek
Przepis na śledzia w śmietanie. Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę
- Przerzuć ją do sita o gęstych oczkach i przy pomocy łyżki wyciśnij sok
- Jabłko również pokrój w drobną kostkę
- Śledzia pokrój w większe kawałki, najlepiej sprawdzą się prostokąty
- Śmietanę wymieszaj z majonezem, przyprawami i posiekanym koperkiem tak, by powstał sos
- Do większej miski włóż śledzia, cebulę, jabłko i wymieszaj dokładnie ze śmietanowym sosem
Czytaj także: Świąteczna sałatka jarzynowa. Sekret Magdy Gessler
I tyle! Gotowego śledzia przed podaniem najlepiej jest schłodzić w lodówce.