Jesień to czas na śliwki. Sezon trwa mniej więcej od lipca do października. To owoce idealne do przygotowania dżemów i powideł. Świetnie sprawdzą się też do deserów takich jak ciasto z kruszonką czy śliwki w koszulkach. To nietypowy przepis sięgający 1913 roku znaleziony przez jedną z blogerek kulinarnych w przedwojennej książce.
Śliwki w koszulkach to owoce suszone lub świeże zanurzone w smakowitym cieście. Sekretnym składnikiem jest... wino. Choć można je zastąpić wodą, świetnie podkręca smak. Jako uzupełnienie smaku śliwek w koszulkach idealnie sprawdzi się cukier puder lub sos waniliowy. Jak przyrządzić śliwko w koszulkach? Przepis i lista składników znajduje się poniżej.
Przepis na śliwki w koszulkach. Lista składników
- 400 g śliwek (świeże można w razie potrzeby zastąpić suszonymi)
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka białego wina
- 100 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 3 białka
- cynamon do smaku
- smalec lub olej do smażenia
Czytaj także: Przepis na domowe masło. Dzięki temu sporo zaoszczędzisz
Przepis na śliwki w koszulkach. Sposób wykonania
- do małego garnka wsypać połowę przygotowanej mąki
- dodać masło i zrumienić wszystko razem
- zdjąć z ognia
- dodać resztę mąki
- dosypać cukier
- cały czas mieszać
- podczas mieszania powoli dolewać wino
- ciasto powinno być jednolitą masą bez grudek
- dobrze wymieszaną masę odstawić do wystygnięcia
- śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć z nich pestki
- białka ubijamy na sztywną pianę
- delikatnie łączymy je z resztą ciasta
- na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- połówki śliwek dokładnie obtaczamy w cieście
- kładziemy na patelnię i smażymy z dwóch stron przez kilka minut, placki powinny się zarumienić
- położyć na ręczniku papierowym by odsączyć tłuszcz
- ciepłe placki posypać cukrem pudrem lub polać sosem waniliowym
- gotowe!