Cebulka smażona to danie idealne dla każdego, kto nie ma czasu na gotowanie, a chce zjeść szybko coś smacznego. Wystarczy 15 minut i świetne danie gotowe. Jak jednak przyrządzić cebulkę, aby była niesamowita w smaku? Sekret to białe wino.
Przeczytaj także: Przepis na autentyczną lemoniadę. Prosta sztuczka czyni cuda
Przepis na smażoną cebulkę. Potrzebne składniki:
- 1 stołowa łyżka oleju
- 4 średniej wielkości cebule
- 15 gramów masła
- 1 mała łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 200 ml białego, wytrawnego wina
Zobacz także: Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?
Przepis na smażoną cebulkę. Sposób wykonania:
- Na patelni roztop masło z olejem, cukrem, pieprzem i solą. Do wszystkiego dodaj dwie łyżki wody. Gotuj tak wszystko przez chwilę.
- W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w drobną kosteczkę, a następnie wrzuć na patelnię. Przykryj pokrywką i duś przez 10 minut.
- Dodaj białe wino i duś przez kolejne 5 minut - aż do odparowania trunku. Cebulka powinna w międzyczasie nabrać złocistej barwy. To znak, że jest już gotowa.
Taką cebulkę można zjeść ze świeżym chlebem, albo z kiełbaską.
Przeczytaj także: Przepis na ciasto z Nutelli. Potrzebujesz tylko 3 składników
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl