Sorbet jest bardzo prosty do wykonania, a potrzebne składniki kupimy choćby na pobliskim straganie. Powinno nam się udać jeszcze kupić truskawki, choć sezon na nie powoli się kończy. W tym przepisie można zastosować też mrożone truskawki. Mrożenie, według ekspertów, jest najbezpieczniejszym sposobem przechowywania żywności. Po odmrożeniu nawet 80% witamin pozostaje w warzywach i owocach, więc bez obaw.
Czytaj także: Przepis na szybki obiad. Będziecie zaskoczeni
Przepis na sorbet. Potrzebne składniki
- 300 g truskawek świeżych lub jedno opakowanie mrożonych
- Duży banan (ok. 130 g)
- Blender
- Ksylitol (opcjonalnie)
Przepis na sorbet. Sposób przygotowania:
- Jeśli udało Ci się kupić świeże truskawki w sklepie lub u lokalnego sprzedawcy - włóż ich zawartość do miski, a następnie dokładnie wypłucz. Potem pozbądź się zielonych części owocu. Jeśli kupione zostały truskawki mrożone - wyjmij je z opakowania, przełóż do miski i poczekaj około 10-15 minut, aż nieco się rozmrożą.
- Następnie pokrój truskawki na mniejsze porcje i wrzuć do blendera.
- Obierz banana, przekrój na pół i również wrzuć do blendera.
- Dodaj do wszystkiego około 2 łyżki ksylitolu (opcjonalnie).
- Teraz włącz blender na średnią moc i delikatnie zmiksuj zawartość, ale zrób to tak, aby części owoców pozostała jednak niezmiksowana.
- Teraz przełóż wszystko do pojemnika, który następnie zamierzasz umieścić w zamrażarce.
- Lody powinny pozostać tam przez około 1-1,5h. Po tym czasie będą idealne do spożycia. Dłuższe ich przetrzymywanie jest niewskazane. Za bardzo się zamrożą i trzeba będzie po wyjęciu chwilę odczekać, aby móc je zjeść.
Takie lody można ozdobić np. świeżą miętą. Można też podać je ze śmietankowymi wafelkami.