Spaghetti frutti di mare to klasyczne danie kuchni włoskiej. Owoce morza są popularnym elementem diety w krajach śródziemnomorskich. Skorupiaki są dobrym źródłem białka i witamin z grupy B. Co więcej, ostrygi są naturalnym źródłem cynku, który wpływa na pracę układu odpornościowego. Z jedzenia owoców morza płyną zatem same korzyści.
Przepis na spaghetti ai frutti di mare. Potrzebne składniki:
- 250 g mrożonej mieszanki owoców morza
- Makaron spaghetti (ilość wedle uznania)
- Pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Garść pomidorków koktajlowych
- Pół szklanki wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- Sól i pieprz
Przepis na spaghetti ai frutti di mare. Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w dużej ilości posolonej wody
- Na głębokiej patelni rozpuść masło i wrzuć pokrojony na plasterki czosnek
- Dodaj oliwę i owoce morza
- Wlej pół szklanki wina i smaż wszystko na małym ogniu
- Wszystko dokładnie wymieszaj
- Wrzuć pokrojone pomidorki koktajlowe
- Duś wszystko ok. 5 minut
- Dodaj posiekaną pietruszkę, sól i pieprz
I gotowe. Dla lepszego efektu odcedzony makaron można wrzucić na patelnię. Sos wówczas wymiesza się ze spaghetti i danie będzie jeszcze lepsze. Wykonanie go zajmuje ok. 20 minut. Na końcu warto ponownie posypać danie posiekaną pietruszką.
Zobacz także: Jak zrobić domowy makaron?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl