Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Anna Jankowska | 
aktualizacja 

Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka

4

Do zrobienia lekkich sufletowych naleśników nie potrzebujesz ani grama proszku do pieczenia. Wystarczy jedno jajko i kilka bardzo podstawowych składników, a efekt naprawdę robi wrażenie. Naleśniki są pyszne i wyglądają niesamowicie.

Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka
Przepis na sufletowe naleśniki. Lekkie jak chmurka (YouTube.com)

Przepis na sufletowe naleśniki jest bardzo popularny w Japonii i innych krajach azjatyckich, ale teraz także Europejczycy zaczynają się do nich przekonywać. Spodoba się wszystkim miłośnikom słodkich śniadań lub lekkich deserów. Jedna uwaga: to nie jest przepis dla niecierpliwych!

Przepis na sufletowe naleśniki. Potrzebne składniki na dwa placuszki:

  • 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 - 4 krople soku z cytryny/octu (opcjonalne, dzięki nim piana z białek będzie sztywniejsza)

Przepis na sufletowe naleśniki. Sposób przygotowania:

  • Rozdziel jajko
  • Żółtko utrzyj z mąką i mlekiem na jednolitą masę, dodaj ekstrakt waniliowy i mieszaj do całkowitego połączenia
  • Do białka dodaj odrobinę soku z cytryny i miksuj na średnich obrotach
  • Kiedy białko zacznie się pienić, dodaj cukier, miksuj na średnich obrotach (ubijanie na wysokich obrotach sprawi, że piana będzie mniej "stabilna") przez około 3 minuty, aż piania będzie sztywna
  • Połowę piany wmieszaj do masy jajecznej za pomocą trzepaczki
  • Kiedy masa będzie jednolita, dodaj drugą połowę piany do masy i delikatnie wymieszaj łyżką - im krócej mieszasz, tym lepiej
  • Rozgrzej łyżkę oleju na średnim ogniu i nałóż na patelnię dwie kulki ciasta (odłóż 1/3 ciasta na później)
  • Wlej na patelnię dwie łyżeczki wody w temperaturze pokojowej, przykryj patelnię i gotuj przez dwie minuty
  • Rozłóż pozostałe ciasto po równo na dwa placuszki, na patelnię wlej łyżeczkę wody w temperaturze pokojowej, przykryj patelnię, nieco zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut
  • Delikatnie przerzuć naleśniki na drugą stronę, przykryj patelnię i gotuj przez kolejnych 5 minut (ostatni raz, przysięgamy)
  • Wyłącz ogień i zostaw naleśniki na minutę na patelni

Uff, wreszcie gotowe! Po wyłączeniu patelni naleśniki odrobinę opadną, ale wciąż będą niesłychanie puszyste. Fantastycznie smakują np. z owocami i odrobiną cukru pudru.

Zobacz także: Zobacz też: Kotlety mielone z pieczarkami. Palce lizać
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nietypowy widok w lesie. "Natura potrafi zaskakiwać"
Dwie rosyjskie rafinerie bez ropy? Skuteczny atak Ukrainy
Myje się dwa razy w tygodniu. "Mam obawy, że brzydko pachnę"
Robert Karaś będzie reprezentować azjatycki kraj. "Zrobię to z dumą"
Wjechał na oblodzone jezioro. Auto utknęło na środku
Poruszające sceny. Tak dzieci pożegnały zamordowanego księdza
Pierwsze takie nagranie przelotu Falcona 9. "Potrafi nieźle huknąć"
"Klucz do skutecznej obrony". Mówi, co powinna robić Polska
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić