Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw, królujących na jesiennych stołach. I nic dziwnego - jest niesamowicie pyszna i bardzo zdrowa, ma pełen wachlarz składników odżywczych i... skromną ilość kalorii. Świetnie nadaje się więc do jesiennych deserów w wersji fit.
Superszybkie dyniowe muffinki. Składniki:
- 1 jajko
- 180 g mąki pszennej jasnej
- 25 g kokosowych wiórków
- 80 g cukru
- ok. 150 g upieczonej dyni
- 160 ml mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kostki białej czekolady (opcjonalnie)
Superszybkie dyniowe muffinki. Wykonanie:
- Upiecz kawałek dyni w piekarniku. Nastaw piekarnik na 180 stopni C. Piecz przez 30 minut. Po upieczeniu schłódź i zblenduj.
- W jednym naczyniu wymieszaj ze sobą wszystkie składniki suche, a w drugim mokre. Następnie połącz je ze sobą.
- Posiekaj czekoladę na małe kawałki.
- Wymieszaj ciasto łyżką, a potem dodaj czekoladę.
- Formę na muffiny wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż masą każdą przegródkę.
- Piecz muffiny w 180 stopniach C przez około 23 minuty.
- Najlepiej sprawdź drewnianym patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl