Szakszuka szybko skradła serca Europejczyków. To po prostu wyśmienity sposób na szybkie śniadanie. Danie składaja się przede wszystkim z pomidorów przyprawionych oregano oraz jajek.
Szakszukę najlepiej podawać z bagietką, ale sprawdzi się również jako samodzielna potrawa. W dodatku jej przygotowanie jest wyjątkowo proste! Zajmie Ci to maksymalnie 20 minut!
Przepis na szakszukę. Potrzebne składniki:
- 2 pomidory
- pół łyżki masła lub oliwy
- pół ząbka czosnku
- 2 jajka
- sól i świeżo zmielony pieprz
- szczypta oregano
Czytaj także: Przepis na currywursta. Klasyka niemieckiego fastfoodu
Przepis na szakszukę. Sposób przygotowania:
- Przygotuj pomidory. Sparz, obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, miąższ pokrój w kosteczkę.
- Na niedużą patelnię włóż masło lub wlej oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmaż.
- Pomidory włóż na patelnię, dopraw solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i intensywnie smaż na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania.
- Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw solą. Przykryj i gotuj przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte.
Przepis na szakszukę. Perfekcyjne śniadanie prosto z Tunezji
Możesz podawać currywursta z bagietką lub innym rodzajem chleba. Sama również smakuje wyśmienicie. Spróbuj także innych naszych przepisów, w tym na sernik japoński oraz rosół.