Szaksuzka to ostatnio bardzo modne danie, polecane przez wiele osób. Pochodzący z Tunezji przepis cieszy się uznaniem, ponieważ jest prosty i bardzo zdrowy. Podstawowe składniki to pomidory i jajka, pozostałe można dobierać wedle preferencji.
Czytaj także: Placki ziemniaczane premium. Nie wrócisz już do zwykłych
Szakszuka. Potrzebne składniki:
- 2 - 3 pomidory (w zależności od wielkości)
- 1/2 łyżki masła lub oliwy
- 1/2 ząbka czosnku
- przyprawy: sól i pieprz, oregano
- opcjonalnie np. chili lub kmin rzymski
- 2 jajka
Czytaj także: Pizza z patelni. Zawsze wychodzi doskonała
Szakszuka. Sposób przygotowania:
- sparz pomidory w gorącej wodzie, pozbądź się ich skórek, po czym pokrój je w kostkę
- cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę
- rozgrzej na patelni olej i wrzuć cebulę z czosnkiem, a po chwili dołącz pomidory
- całość przypraw
- kiedy pomidory zmiękną, wbij jajka i przykryj patelnię
- po około 7 minutach zdejmij z ognia
- podawaj na ciepło
Zobacz także: Quiche z serem kozim, papryką i cukinią
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl