Szarlotki w słoiku to super pomysł na imprezę, ale i nie tylko. Świetnie sprawdzą się jako deser do jesiennej kawy czy jako słodka przekąska "na czarną godzinę". Pamiętaj, by do pieczenia użyć słoiczków do tego przeznaczonych. Możesz też użyć miseczek z tworzywa żaroodpornego takich, jak do crème brûlée.
Czytaj także: Przepis na polentę. Smak prosto z Włoch za grosze
Przepis na szarlotkę w słoiku. Składniki:
- 100 g zimnego masła
- szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli
- 5 większych jabłek
- 3/4 szklanki cukru brązowego
- cynamon
Przepis na szarlotkę w słoiku. Wykonanie:
- Białka oddziel od żółtek
- Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj mąkę, cukier puder, sól i żółtka
- Zagnieć gładkie ciasto, zawiń w folię i odstaw do lodówki
- Gdy ciasto się chłodzi, obierz jabłka i pokrój w małą kosteczkę
- Jabłka podsmaż chwilę na patelni, dodaj cukier brązowy, cynamon i 1/3 szklanki wody
- Gotuj często mieszając do postania musu
- Przygotuj słoiczki, które nadają się do pieczenia
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1,5 cm, wytnij z niego kółka, które zmieszczą się do słoiczka
- Ubij białka z odrobiną cukru pudru na sztywną masę
- Na dnie słoiczka połóż jabłka, później kawałek ciasta, jabłka, ubite białko i na koniec znowu ciasto
- Piecz ok. 45 min w temp. 180 stopni
- Podawaj z cukrem pudrem, lodami lub z karmelem
Czytaj także: Ciastka z serialu "Squid Game". Przepis podbija TikToka
Zobacz także: Kolorowa sałatka z cukinii na zimę do słoików. Przepis jest banalny
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl