Nie masz inspiracji co przygotować na wieczór z przyjaciółmi? Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to idealna przekąska nie tylko na imprezę. Wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeżeli lubisz ,to możesz nieco zmodyfikować przepis i dodać pikantne przyprawy lub przyrządzić do przekąski pikantny sos np. czosnkowy.
Czytaj także: Przepis na placki z cukinii. Szybki pomysł na obiad
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką. Potrzebne składniki:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 4 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka majonezu
- 6 plasterków ulubionej szynki
- 6 plasterków sera żółtego
- ulubione zioła suszone (bazylia, oregano)
- pieprz, sól
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką. Sposób przygotowania:
- Ketchup, majonez i zioła wymieszaj razem na jednolity sos. Dopraw solą i pieprzem
- Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj sosem. Poukładaj na nim plasterki sera, a następnie plasterki szynki. Całość zawiń i zroluj ciasto. Pokrój na plasterki o szerokości ok. 2cm.
- Ślimaczki z ciasta francuskiego przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piecz do zarumienienia, ok. 20 minut.
Ślimaczki z ciasta francuskiego możesz podawać z sosem czosnkowym lub ketchupem.