Kluski śląskie to jedno z najpopularniejszych polskich dań. Mimo że jemy je od dzieciństwa, często nie zdajemy sobie sprawy, że istnieją liczne warianty tej potrawy. Jedną z nich są właśnie bananowe leniwe. Do ich wykonania nie potrzeba wielu składników, więc świetnie sprawdzą się w "awaryjnej" sytuacji, gdy w lodówce nie pozostało nam już wiele produktów.
Przepis na kluski bananowe. Potrzebne składniki
- kostka tłustego białego sera
- dwa dojrzałe banany (im dojrzalsze, tym lepsze)
- pół szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- szczypta cynamonu
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Przepis na fajitę z 4 składników
Przepis na kluski bananowe. Sposób przygotowania
- Umyj i obierz banany – pamiętaj o odcięciu czarnej końcówki. Następnie umieść je w misce razem z twarogiem, a oba składniki dokładnie rozgnieć i zmieszaj.
- Do twarogu i bananów dodaj mąkę i jajka. Wyrabiaj je tak długo, aż uzyskasz ciasto.
- Uformuj ciasto w długi wałek, który następnie podziel nożem na mniejsze kawałki.
- Zagotuj wodę w garnku. Odczekaj, aż zacznie wrzeć, a wtedy ostrożnie wrzucaj do niej kluski.
- Kluski powinny być gotowe po wypłynięciu na powierzchnię lub do maksymalnie jednej minuty.
- Jeśli masz ochotę, możesz podsmażyć kluski na patelni tak, żeby lekko się zarumieniły i nabrały chrupkości.
Przeczytaj także: Pomysł na szybki obiad. Prosty przepis na risotto pomidorowe
Przed podaniem posyp bananowe kluski cynamonem. Możesz dodać do nich również odrobinę słodkiej śmietanki.