Dorsz pieczony z warzywami to idealny pomysł na obiad. Filet z ryby w towarzystwie warzyw świetnie się komponuje. Takie danie można podać również z ziemniakami lub ryżem.
Dorsz pieczony z warzywami. Potrzebne składniki:
- 300g filetów z dorsza
- 1-2 łyżki oliwy
- 2 papryki (czerwona i żółta)
- 1 niewielka cukinia
- Garść pomidorków koktajlowych
- Pół brokuła
- Kilka plasterków cytryny
- Przyprawy: sól, pieprz cytrynowy (lub zwykły + łyżka soku z cytryny), papryka słodka mielona, papryka ostra mielona – szczypta, ulubione zioła (świeże lub suszone)
Czytaj także: Prosty przepis na kotlety z kurczaka, sera i majonezu. Wykonasz je w mniej niż 20 minut
Dorsz pieczony z warzywami. Sposób przygotowania:
- Rybę pokrój na kawałki, natrzyj solą, pieprzem i sokiem z cytryny
- Z jednej strony delikatnie obsyp szczyptą ostrej papryki i odstaw na 20-30 minut
- Przełóż rybę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i polej oliwą
- Pokrój warzywa na plasterki i obsyp ulubionymi ziołami
- Na rybie ułóż plasterki cytryny
- Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20-25 minut
Czytaj także: Przepis na domowe bezy. Wystarczą 3 składniki
I gotowe. Sosem, który powstał podczas pieczenia, można polać rybę i warzywa, a także ziemniaki lub ryż.
Zobacz także: Panierka Panko. Idealna do schabowego
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl