"Schabowe" z kalafiora pozwolą ci zaoszczędzić nie tylko czas, ale i pieniądze. Kalafiorowe kotlety najlepiej smakują z ziemniaczkami i sałatką. Taki obiad ma wiele zalet. Jest szybki w przygotowaniu, kosztuje kilka złotych i jest zdrowszy niż tradycyjne kotlety schabowe. Tę wersję kochają także dzieci, dlatego od razu przygotuj więcej porcji. Smacznego!
Czytaj także: Przepis na tatar Anny Lewandowskiej. Oto cały sekret
Przepis na tani "schabowy" z kalafiora. Potrzebne składniki
- kalafior cały
- 2-3 łyżki mąki
- ulubione przyprawy
- woda
- bułka tarta
- olej do smażenia
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo...
Przepis na tani "schabowy" z kalafiora. Sposób przygotowania
- Pokrój kalafior na plastry o grubości 1,5-2 cm i przypraw solą i pieprzem.
- Z mąki, wody i przypraw przygotuj panierkę.
- Plastry kalafiora obtaczaj najpierw w panierce z mąki, a następnie w bułce tartej, czynność powtórz dwa razy.
- Na patelni rozgrzej olej do smażenia i wykładaj kotlety z kalafiora.
- Smaż do uzyskania złotego koloru.
- "Schabowe" z kalafiora podawaj z ziemniaczkami i sałatką.
Poniżej załączamy filmik instruktażowy Natalii Maszkowskiej - uczestniczki programu "MasterChef". Nie zapomnijcie dać znać w komentarzach, czy oryginalne "schabowe" z kalafiora przypadły wam do gustu!