Przepis na tapenadę jest bardzo prosty. Wedle uznania można go wzbogacić o różne dodatki. W Prowansji, skąd wywodzi się pasta, często dodaje się do niej anchois lub suszone pomidory. Zwolennicy zielonych oliwek mogą zrobić tapenadę z zielonych. Niektórzy dodają też suszonych pomidorów lub robią tapenadę z samych pomidorów. Pasta najlepiej smakuje na świeżej bagietce.
Przepis na tapenadę. Potrzebne składniki:
- 200g oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 2-3 ząbki czosnku
- sok z połówki cytryny
- ok. łyżki świeżo siekanej pietruszki
Przepis na tapenadę. Sposób wykonania:
- Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć ze wszystkimi składnikami do jednej miseczki
- Ugniataj składniki widelcem lub blenderem, w zależności od gustu pastę możesz zmielić na gładką masę lub zostawić z większymi kawałkami
To tyle! Przepis jest naprawdę prosty, a smak tapenady może przywołać wspomnienie słonecznej Prowansji. Pasta jest naprawdę świetnym dodatkiem do pieczywa czy makaronu. Niektórzy miłośnicy oliwek potrafią ją jeść nawet z frytkami!