Przygotowanie tortu arbuzowego nie wymaga ani wielkich nakładów pracy, ani wysokich kosztów. Wystarczy kilka produktów, z których najważniejszym, rzecz jasna, jest świeży arbuz. Pamiętaj, żeby wybrać wariant bezpestkowy, inaczej znacząco utrudnisz sobie zadanie!
Przeczytaj także: Przepis na deser 2w1! Tort serowy z konfiturą
Przepis na tort arbuzowy – sposób przygotowania
- czerwona polewa do tortów
- średniej wielkości arbuz
- dwie szklanki śmietany 36%
- trzy łyżki białego cukru
- opcjonalnie do dekoracji: truskawka, jagody, maliny czy płatki jadalnych kwiatów
Przeczytaj także: Tort francuskiego konsula. Orzeźwiający deser na lato
Przepis na tort arbuzowy – potrzebne składniki
- Przed rozpoczęciem przygotowywania tortu trzymaj śmietanę w lodówce. Gdy uznasz, że jest już odpowiednio schłodzona, ubij ją przy użyciu blendera lub miksera. W międzyczasie dodaj cały cukier.
- Dokładnie umyj, obierz, a potem wykrój z arbuza okręgi– posłużą one do przekładania kolejnych warstw tortu. Przy użyciu ręcznika papierowego odsącz owoc z nadmiaru wody.
- Przygotuj talerz czy paterę, na której podasz tort. Najpierw umieść jeden z przygotowanych wcześniej arbuzowych okręgów i posmaruj go bitą śmietaną. Powtarzaj czynność, aż skończą ci się produkty i wygładź boki.
- Przygotuj polewę zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, a następnie rozprowadź ją po torcie arbuzowym.
Przeczytaj także: Ekspresowy tort z patelni. Zrobisz go w kilka minut
Wierzch tortu możesz udekorować tak, jak tylko masz ochotę. Jego smak doskonale współgra m.in. ze schłodzoną lemoniadą czy innym letnim napojem.