Tort piernikowy. Brzmi smacznie? I taki właśnie jest! Na przygotowania nie poświęcisz wielu godzin w kuchni, a gości olśni oryginalność tego deseru! Niebo w gębie!
Tort piernikowy. Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek przyprawy korzennej do piernika
- 100 g margaryny
- 250 ml śmietanki do ciast i deserów 36%
- 2 szklanki kremu czekoladowego z orzechami
- szklanka posiekanych orzechów włoskich
- polewa czekoladowa
- 250 g powideł śliwkowych
Czytaj też: One zdecydowanie nie są fit. Ale jakie pyszne! Przepis na ciastka z masłem orzechowym i preclami
Tort piernikowy. Wykonanie:
- W pierwszej kolejności do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną.
- Następnie dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ubij jajka z cukrem, tak by powstała gęsta piana.
- Później dodaj do niej suche składniki.
- W kolejnych krokach wysmaruj foremkę margaryną i przelej do niej masę.
- Naczynie włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez około 45 minut.
- Gdy wyciągniesz biszkopt z pieca, przekrój go na trzy części.
- Pierwszą pokryj kremem czekoladowym oraz powidłami i przykryj ją kolejnym ciastem.
- Je też posmaruj czekoladą i powidłami.
- Na koniec przykryj całość ostatnim kawałkiem.
- Potem ubij na sztywno śmietanę i wysmaruj ją górę oraz boki tortu.
- Przysmak polej jeszcze polewą czekoladową i posyp orzechami.
- Tort przed podaniem warto schodzić w lodówce.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl