Aby danie było jak najprostsze i jego przygotowanie trwało jak najkrócej, kupmy w sklepie gotowy placek. Warto zwrócić uwagę, aby był to produkt z jak najmniejszą ilością konserwantów. W niektórych sklepach ze zdrową żywnością dostaniemy placki, których data ważności jest krótsza, ale które dzięki temu są smaczniejsze i zdrowsze.
Przeczytaj także: Przepis na spaghetti al limone. Prosty makaron, który robi wrażenie
Przepis na tortillę z kurczakiem. Potrzebne składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- wyciśnięty sok z 2 cytryn
- 3 łyżki suszonej słodkiej papryki
- 2 łyżki oregano
- 3 łyżki oleju
- kilka liści sałaty lodowej
- jedna czerwona papryka
- ogórek konserwowy
- 30 g żółtego sera
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- pół cebuli
- 3 placki tortilli (pszenne lub żytnie)
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: Bataty - naprawdę warto je jeść
Przepis na tortillę z kurczakiem. Sposób przygotowania:
- Najpierw przygotowujemy pierś z kurczaka, którą czyścimy. Następnie kroimy piersi wzdłuż na paseczki.
- Teraz do miski wlewamy olej, przyprawy i 2/3 wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy.
- Maczamy pierś w zalewie 10 minut.
- W międzyczasie robimy sos. Rozgniatamy nożem czosnek, aż wypuści z siebie soki, a następnie kroimy go na drobną kosteczkę.
- Do małej miseczki wrzucamy czosnek i 100 ml jogurtu naturalnego, a także 1/3 wcześniej wyciśniętego soku z cytryny. Mieszamy wszystko z majonezem.
- Teraz gdy pierś z kurczaka jest już przesiąknięta przyprawami, wrzucamy ją na patelnię. Smażymy, aż przestanie być surowa, na kilku kroplach oleju.
- Do piersi wrzucamy drobno posiekaną cebulkę. Chwilę wszystko podduszamy.
- Teraz rozkładamy placek tortilli. Do środka wrzucamy pierś z kurczaka, pokrojoną w paski paprykę i plastry ogórka, a na koniec dodajemy sałatę lodową.
- Całość polewamy sosem i pozostałością jogurtu naturalnego.
- Dodajemy także podduszoną cebulkę, która jest sekretem tego dania.
- Na koniec posypujemy wszystko żółtym serem i zawijamy placek. Wrzucamy go na patelnię na dosłownie 3 minuty i pieczemy z obu stron. Chodzi o to, aby placek nieco się zarumienił, a ser w środku roztopił.
Przeczytaj także: Przepis na domowe chipsy. Zdrowsza wersja popularnej przekąski